Keresés a weboldalon

Mi a helyzet Dorottyával?

Mi a helyzet Dorottyával?

Mária Terézia Dorottya, modenai hercegnő, majd bajor királyné a sárvári várat örökségként kapta meg. Férjével, III. Lajos bajor királlyal rendszeresen ellátogatott birtokára. Az előadás Dorottya életét mutatja be több, eddig kevésbé ismert részletekkel.

Mária Terézia Dorottya rendkívül színes személyiség volt. Édesapját korán elveszítette, ezért gyámapja vigyázó tekintete követte akkor is, amikor szerelmes lett a bajor királyi hercegbe. A gyám nem örült az ifjak szerelmének, de a herceg édesapja végül meggyőzte, hogy ne gördítsen akadályt a házasság elé. Az ifjak egymás mellett élték le életüket, aranylakodalmukat is megünnepelték 1917-ben.

A hercegnő imádta a természetet, rendszeresen túrázott a bajor hegyekben, amire gyermekeit is rászoktatta. Rajztehetségét valószínűleg Habsburg őseitől örökölte. Több új növényt is ő írt le először, és tudományos közleményeit saját maga készítette illusztrációk kísérték. Münchenhez közeli kastélyuk mellett egy hatalmas rózsakertet hozott létre. Feltételezhetjük, hogy ez Sárváron sem volt másképp.

A szerelmi házasságból tizenhárom gyermek született, akik közül sokan magas kort értek meg. Ferenc herceg a két világháború között a sárvári várban élt. Mária Terézia Dorottya szigorúan nevelte a fiúkat és lányokat. A nyelvek ismerete, a művészetek szeretete, a természet tisztelete mind meghatározó szempont volt a nevelésben.

Az első világháború idején a  fronton szolgáló katonák számára szervezett hatalmas gyűlést, lányai pedig ápolónőként dolgoztak. 1918 novemberében azonban kikiáltották a köztársaságot, a Wittelsbach királyi dinasztiát megfosztották a tróntól. Mária Terézia hamarosan megbetegedett és hetven éves korában elhunyt.

Az előadás bemutatja a mozgalmas életpálya fordulópontjait, a szerelmes hercegnőt, a gyermekeit tudatosan nevelő anyát, a tehetséges tudóst, a nehéz körülmények közt helytálló asszonyt.

 

Mi a helyzet Dorottyával?

Takács Zoltán Bálint,

a Nádasdy Kulturális Központ igazgató történészének előadása

2018. január 11. (csütörtök) 17 óra


Az előadás helyszíne a Nádasdy Ferenc Múzeum díszterme.

A belépés díjtalan.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 2915 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Kövessen minket!Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Iratkozzon fel most hírlevelünkre!

Miről szól a hírlevél?

A legfrissebb blogok

2017.09.26

Köszöntéstől Sárvárig és párosan tovább

Másfél évtizede minden év szeptemberében múzeumpedagógiai évnyitóra ker...

2017.08.24

Mikor lesz újra trendi?

A kérdés a múzeum oldaláról kifejtve úgy hangzik: melyik történelmi kort...

2017.07.26

A távol a közel

Ahhoz hogy valamire vigyázzunk, először szeretni kell. Ahhoz hogy elhiggyük,...

2017.06.09

Kezdőmondat nem kezdőknek. A muzeológus is ember

Nem tudunk elszakadni a munkánktól, bárhol is dolgozzunk. Egy apró részlet,...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H